Verwerken ziekenhuisopname baby

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je kindje werd opgenomen op de kinderafdeling. Je kindje werd te vroeg geboren, had een slechte start, een infectie of er was vermoeden dat je kindje een aangeboren afwijking had. Direct na bevalling of vanuit je kraamtijd kom je op de babyafdeling in het ziekenhuis terecht. Bijna altijd plotseling en onverwacht. Ineens is alle aandacht gericht op je kindje. En jij kunt alleen maar toekijken wat er met je kindje gebeurt en gedaan wordt. Je ‘moet’ heel veel en komt in de overleef modus terecht, je staat constant ‘aan’. 

Elke dag is het spannend hoe het met je kindje gaat. Je kunt leven tussen hoop en vrees. Er kan sprake zijn van levensgevaar. De opname van je kind kan overweldigend zijn, kan je verwarren, je ervaart verdriet, angst, woede, machteloosheid.

De ziekenhuisopname van je kindje kan traumatisch zijn. Vaak heeft de omgeving dat niet door. Alle aandacht is gericht op de baby.

Alles wat je hebt meegemaakt, kan teveel zijn om een plekje te geven. En dat is helemaal niet gek. Een ziek kindje zorgt voor een opéénstapeling van ingrijpende ervaringen en emoties.

Na een ziekenhuisopname van je baby kun je als ouder klachten ontwikkelen. PTSS komt opvallend veel voor bij ouders die te maken krijgen met (extreme) vroeggeboorte. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de drie moeders en één op de vijf vaders van prematuur geboren kinderen depressieve of PTSS-symptomen ervaren. Lees hieronder verder als je er meer over wilt weten.

 

 

Symptomen PTSS 

Wanneer de gevolgen van de ziekenhuisopname groot zijn kan er sprake zijn van het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Dit zijn psychische en lichamelijke stressklachten die je ontwikkelt wanneer je een traumatische gebeurtenis niet goed verwerkt.                                                                             PTSS heeft verschillende kenmerken. Deze kun je onderverdelen in vier hoofdgroepen:

  • Negatieve gedachten en gevoelens De opname kan bij jou zorgen voor negatieve gedachten over jezelf. Wellicht heb je het gevoel dat je gefaald hebt of je geeft jezelf de schuld van wat gebeurd is. Of je hebt er een ‘rotgevoel’ over.
  • Vermijden Je wilt het liefst plaatsen, mensen, situaties die je herinneren aan de ziekenhuisperiode vermijden. Je wilt bijvoorbeeld liever niet praten over wat gebeurd is, niet terug naar het ziekenhuis. Je kunt ook merken dat het lastig is om je te hechten aan je kindje. Je wilt het heel graag, toch het lukt niet. Maar het kan ook zijn dat je niet meer zwanger durft te worden. 
  • Herbelevingen Door nare dromen en nachtmerries over de periode in het ziekenhuis beleef je deze tijd steeds opnieuw. Of gedachten en herinneringen aan de ziekenhuistijd dringen zich onverwachts aan je op.
  • Continu ‘aan’ staan  Je merkt dat je lichaam doorlopend gespannen is en het is lastig om te ontspannen. Je hebt een kort lontje. Misschien merk je dat je schrikachtig bent en angstig. Dit alles maakt je moe.

Deze klachten kunnen grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Het kan je eigen gezondheid beïnvloeden, de binding met je kindje, de relatie met je partner, je kunt angstig zijn voor een volgende zwangerschap of nooit meer naar het ziekenhuis willen gaan. Wanneer je lichaam in opperste staat van paraatheid blijft, kom je in een vicieuze cirkel terecht, van gespannen, overspannen naar opgebrand.

Veel ouders voldoen niet aan alle symptomen van PTSS, maar hebben het in hun dagelijks leven wel heel zwaar door de ziekenhuisperiode. Ook dan ben je welkom!

Helaas worden traumatische ervaringen nog onvoldoende onder-, her- en erkend door zorgverleners en de maatschappij. Deels komt dit doordat symptomen van PTSS, zoals concentratieproblemen en verhoogde prikkelbaarheid, aan de hormonen worden toegeschreven. Daarnaast hebben symptomen van PTSS overlap met ‘normale’ klachten na de bevalling of worden ze verward met een postpartumdepressie. Met EMDR zijn de klachten van PTSS relatief goed behandelbaar!

Ook als je je zwangerschap of bevalling als naar of traumatisch hebt ervaren ben je van harte welkom!

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization en Reprocessing) kan je helpen bij het verwerken van de ziekenhuisopname van je kind. Het zorgt ervoor dat de angst vermindert en dat je op een andere manier gaat denken over de traumatische ervaring. Je kunt onderscheid maken tussen je ingrijpende ervaring van de ziekenhuisperiode in het verleden en het feit dat je veilig bent in het heden.

Eerst hebben we één of meer afspraken waarin ik je vraag je verhaal te vertellen. Ik ga dan na of er geen contra-indicaties zijn voor EMDR.

Tijdens de EMDR-behandeling denk je (kort!) terug aan het naarste moment of beeld. Vervolgens richt je je aandacht op het met je ogen volgen van mijn vingers die ik voor je gezicht heen en weer zal bewegen, zo’n 30 seconden.

Dan is er even rust en vraag ik je wat de verandering is. Daar mag je je op concentreren, terwijl je opnieuw de vingerbewegingen volgt.

Wat kun je zelf doen?

  • Probeer voldoende te rusten en te slapen, voor zover dat gaat met een baby. Neem ook tijd voor ontspanning. Probeer de gewoontes die je had om te ontspannen weer op te pakken. Doe leuke dingen met je gezin.
  • Uit je eigen gevoelens. Vaak komen ouders thuis pas tot besef wat er allemaal is gebeurd. Stop gevoelens niet weg. Praat over je zorgen met anderen zoals familie, vrienden, kerk of buren. Schrijf je ervaringen op. Schrijven helpt gevoelens en gedachten te ordenen en kan de situatie overzichtelijker maken.
  • Bouw aan vertrouwen. Dat je als ouder na het ziekenhuis meer bezorgd en voorzichtiger bent met je kind is heel normaal. Probeer alleen niet overbezorgd te worden. Stel weer vertrouwen in je kind.

Verwerken opname kind

Als coach, verloskundige en bevalingsverwerkingsspecialist help ik je graag verder! Ik zie bij cliënten in mijn praktijk dat door het verwerken van het trauma er een zware last van hen afvalt. Er gaat weer ruimte komen om je jezelf te voelen, ècht te genieten, te ontspannen en te verbinden met je kind en de mensen om je heen.

Ook wanneer je opnieuw zwanger bent na een eerdere ziekenhuisopname en je dat als heel spannend ervaart, kan ik je begeleiden.

 

#premature bevalling verwerken #emdr premature bevalling #ptss na vroeggeboorte #verwerken ziekenhuisopname kind