Coaching na een nare bevallingservaring of miskraam

Een bevalling kan veel impact hebben op jullie als ouders. Hoe je die ervaring verwerkt, is iets heel persoonlijks. Ook al schreven de deskundigen in jouw bevallingsverslag dat je bevalling volgens het boekje verliep, toch kan het voor jou een nare ervaring zijn geweest. Bijvoorbeeld als het  anders verliep dan je had gedacht. Misschien moest je de controle uit handen geven en voelde je je hulpeloos of machteloos. 

Je kunt je ogen sluiten voor de dingen die je niet wilt zien. Maar je kunt je hart niet sluiten voor wat je voelt”

Eén op de vier vrouwen die hun eerste kind krijgen, kijken drie jaar later nog steeds met een negatief gevoel terug op hun bevalling. Bij vrouwen die een tweede of derde kind krijgen is dat één op de acht. Dat negatieve gevoel kan (mede) bepalen hoe je functioneert. Je kunt je minder goed concentreren, valt moeilijk in slaap of het lukt niet om een goede band op te bouwen met je kindje. En ondertussen heb je misschien niet in de gaten dat dit te maken heeft met jouw bevallingsverhaal. 

Met mijn ervaring als verloskundige en coach kan ik je inzicht geven en mogelijk uitleggen wat maakt dat je bevalling zo verlopen is. Samen bespreken we je gedachten en gevoelens bij je bevallingsverhaal en doen we oefeningen. Wanneer je symptomen hebt van PTSS pas ik EMDR toe. Kijk daarvoor bij PTSS en EMDR.

Een (herhaalde) miskraam of zwangerschapsafbreking kan net als een nare bevallingservaring veel impact op je hebben. Eén derde van de vrouwen die een miskraam doormaakt krijgt daar klachten door. Dat kunnen zijn angst, boosheid of flashbacks. Anderen vermijden alles wat hen herinnert aan de zwangerschap. 

Ik kan je ook begeleiden wanneer je:   

  • Angstig bent voor de bevalling.
  • Na een nare bevallingservaring opnieuw zwanger bent. Zodat je met rust en vertrouwen je komende bevalling tegemoet kunt gaan. 

 

 

  • Miskraam of zwangerschapsafbreking veel impact op je heeft.
  • De bevalling van je partner als ingrijpend hebt ervaren.