Trauma door bevalling bij man

Het is een onderbelicht probleem: een trauma door de bevalling – bij vaders. Moeders mogen zeggen dat hun bevallinig traumatisch was, maar voor vaders lijkt het nog taboe. Rond de bevalling gaat alle aandacht naar de moeder en het kind. Logisch, maar de vader moet niet vergeten worden.

Je weet dat een bevalling pijn doet, maar toch is dat naar om mee te maken als het iemand is van wie je houdt. Machteloosheid en paniek bij de geboorte van je kind, dat zijn vaak de moeilijkste dingen voor een man.

Misschien vind je dat je niet het recht hebt op een vervelende ervaring. Voor je vrouw was het veel erger. De baby is toch gezond? Alles is toch goed afgelopen? Toch kunnen mannen veel last hebben van een bevallingstrauma.

Wat is een traumatische bevalling en wat kun je ermee?

De dag waarop je kindje geboren wordt, kan de mooiste dag in je leven zijn. Maar de bevalling kan ook de naarste ervaring van je leven zijn. Een bevalling is traumatisch wanneer jij de bevalling traumatisch vond. Het kan ook zijn dat je een deel van de bevalling erg stressvol of beangstigend vond. Een traumatische bevalling gaat over hoe jij het hebt ervaren. En dat is voor iedereen anders. Het is jouw bevalling en als het voor jou traumatisch was, dan is dat zo.

Na een traumatische bevalling kun je last hebben van symptomen die passen bij PTSS. Kijk hier voor meer informatie over PTSS en EMDR.  Veel mannen voldoen niet aan alle symptomen van PTSS, maar hebben het in hun dagelijks leven wel heel zwaar door de bevalling.

Traumatische bevalling man: hoe ontstaat het?

Een bevalling is niet alleen zwaar of misschien traumatisch door het meemaken van heftige gebeurtenissen, maar ook door hoe mannen zich voelen. Wanneer jij je niet gehoord en gezien voelt, je machteloosheid of paniek ervaart, jij je zorgen maakt over het leven van vrouw of je kindje kan dit ook traumatisch zijn.

Wat zijn de risicofactoren voor bevallingstrauma partner?

  • Ernstige angst voor de bevalling
  • Weinig steun ervaren
  • Niet of niet volledig geïnformeerd worden over wat gaat gebeuren
  • Gevoel hebben de controle te verliezen
  • Onvriendelijkheid tijdens de bevalling
  • Zwangerschapscomplicaties, zoals hyperemesis gravidarum, zwangerschapsvergiftiging of vroeggeboorte
  • Spoedkeizersnede
  • paniek tijdens de bevalling
  • Zorgen om je kindje of vrouw

Wat zijn de symptomen van een bevallingstrauma man?

 Vaak hebben mannen niet door dat ze een trauma hebben opgelopen. Door het zorgen voor je vrouw en kind is er geen tijd om over je eigen gevoelens na te denken. Sommige klachten zijn moeilijk te herkennen. Wanneer komen slaapproblemen door een trauma en wanneer door je baby die ’s nachts vaak komt? Andere klachten, zoals nachtmerries, herbelevingen en vermijding – bijvoorbeeld geen foto’s willen zien van de geboorte van je kind- zijn duidelijker te herkennen.

Een bevallingstrauma heeft verschillende kenmerken. Deze kun je onderverdelen in vier hoofdgroepen:

Negatieve gedachten en gevoelens De bevalling kan bij jou zorgen voor negatieve gedachten over jezelf. Wellicht heb je het gevoel dat je gefaald hebt of je geeft jezelf de schuld van wat gebeurd is. Of je hebt er een ‘rotgevoel’ over.

Vermijden Je wilt het liefst plaatsen, mensen, situaties die je herinneren aan de bevalling vermijden. Je wilt bijvoorbeeld liever niet praten over de bevalling, niet terug naar het ziekenhuis. Maar het kan ook zijn dat je een nieuwe zwangerschap niet aandurft.

Herbelevingen Door nare dromen en nachtmerries over de bevalling beleef je de bevalling steeds opnieuw. Of gedachten en herinneringen aan de bevalling dringen zich onverwachts aan je op.

Verhoogde staat van paraatheid Je merkt dat je lichaam continu gespannen is en het is lastig om te ontspannen. Je hebt een kort lontje. Misschien merk je dat je schrikachtig bent en angstig. Dit alles maakt je moe.

Wat maakt een trauma na bevalling anders dan andere trauma’s?

Nog steeds is niet bij iedereen bekend dat de bevalling een nare of traumatische ervaring kan zijn. Ook niet bij zorgverleners. Want alles is toch goed gekomen? Dat kan het lastig maken om over je negatieve gevoelens en gedachten te praten. Dit maakt dat je je alleen en onbegrepen kunt voelen. En dat je niet de steun krijgt die je zo hard nodig hebt.

Een zware bevalling kan ook de binding met je kindje beïnvloeden. Je hebt genoeg aan jezelf. En hoe je ook naar je kindje hebt uitgekeken, het is ook je kindje wat je steeds herinnert aan je zware bevalling.

Ook kun je bang zijn voor een nieuwe zwangerschap. Dit kan invloed hebben op je seksleven en de relatie met je partner.

Weet dat je niet de enige bent! Iedere week begeleid ik in mijn praktijk meerdere vrouwen en mannen na een zware of traumatische bevalling. Ook als je zwangerschap of kraamtijd een nare ervaring zijn geweest, ben je van harte welkom!

Trauma na geboorte verwerken

Heftige gevoelens en emoties na een zware bevalling zijn heel normaal. Door hier ruimte aan te geven kan je bevalling een plekje krijgen. Wanneer na   4-6 weken je emoties niet veranderd zijn of jij al eerder het gevoel hebt dat je hulp nodig hebt, is het tijd om hulp te zoeken.

Met mijn ervaring als verloskundige en coach help ik vrouwen en mannen een nare bevalling te verwerken. Ik geef je inzicht en kan mogelijk uitleggen wat maakt dat de bevalling zo verlopen is. Samen bespreken we je gedachten en gevoelens bij je bevallingsverhaal en doen oefeningen. Wanneer je symptomen hebt van PTSS pas ik, in overleg met jou, EMDR toe. Kijk hier voor meer informatie over PTSS en EMDR.

Bij mijn cliënten zie ik, dat er een grote last van hun schouders valt als ze hun nare bevallingservaring achter zich kunnen laten. Er komt weer ruimte om echt te genieten, te ontspannen en zich (meer) te kunnen verbinden met de mensen om hen heen. Wil jij dit ook ervaren?  Je bent zeer welkom!