PTSS na miskraam

Symptomen traumatische miskraam

Wanneer de gevolgen van een miskraam groot zijn kan er sprake zijn van het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de zes vrouwen post traumatische stress ervaren na een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit zijn psychische en lichamelijke stressklachten die je ontwikkelt wanneer je een traumatische gebeurtenis niet goed verwerkt.                                                                             PTSS heeft verschillende kenmerken. Deze kun je onderverdelen in vier hoofdgroepen:

  • Negatieve gedachten en gevoelens Je miskraam kan bij jou zorgen voor negatieve gedachten over jezelf. Wellicht heb je het gevoel dat je gefaald hebt of je geeft jezelf de schuld van wat gebeurd is.
  • Vermijden Je wilt het liefst plaatsen, mensen, situaties die je herinneren aan je miskraam vermijden. Je wilt bijvoorbeeld liever niet praten over je miskraam, of niet terug naar de plek waar je miskraam heeft plaatsgevonden. Maar het kan ook zijn dat je niet meer durft zwanger te worden.
  • Herbelevingen Door nare dromen en nachtmerries over je miskraam beleef je je bevalling steeds opnieuw. Of gedachten en herinneringen aan je miskraam dringen zich onverwachts aan je op.
  • Continu ‘aan’ staan  Je merkt dat je lichaam doorlopend gespannen is en het is lastig om te ontspannen. Je hebt een kort lontje. Misschien merk je dat je schrikachtig bent en angstig. Dit alles maakt je moe.

Deze klachten kunnen grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Het kan je eigen gezondheid beïnvloeden, de relatie met je partner, je kunt angstig zijn voor een volgende zwangerschap. Wanneer je lichaam in opperste staat van paraatheid blijft, kom je in een vicieuze cirkel terecht, van gespannen, overspannen naar opgebrand.

Veel vrouwen voldoen niet aan alle symptomen van PTSS, maar hebben het in hun dagelijks leven wel heel zwaar door de miskraam. Ook dan ben je welkom!

Helaas wordt trauma na een miskraam nog onvoldoende onder-, her- en erkend door zorgverleners en de maatschappij. Deels komt dit doordat symptomen van PTSS, zoals concentratieproblemen en verhoogde prikkelbaarheid, aan de hormonen worden toegeschreven. Daarnaast hebben symptomen van PTSS overlap met ‘normale klachten’ na een verlies en de periode van rouw. Met EMDR zijn de klachten van PTSS relatief goed behandelbaar!

EMDR na miskraam

EMDR (Eye Movement Desensitization en Reprocessing) kan je helpen je nare miskraamervaring te verwerken. Het zorgt ervoor dat de angst vermindert en dat je op een andere manier gaat denken over de traumatische ervaring. Je kunt onderscheid maken tussen je ingrijpende miskraamervaring in het verleden en het feit dat je veilig bent in het heden.

Eerst hebben we één of meer afspraken waarin ik je vraag je verhaal over je miskraam te vertellen. Ik ga dan na of er geen contra-indicaties zijn voor EMDR.

Tijdens de EMDR-behandeling denk je (kort!) terug aan het naarste moment van je miskraam. Vervolgens richt je je aandacht op het met je ogen volgen van mijn vingers die ik voor je gezicht heen en weer zal bewegen, zo’n 30 seconden.

Dan is er even rust en vraag ik je wat de verandering is. Daar mag je je op concentreren, terwijl je opnieuw de vingerbewegingen volgt.

Is jouw miskraam een traumatische ervaring? Als coach en verloskundige help ik je graag verder! Ik zie bij cliënten in mijn praktijk dat door het verwerken van het trauma er een zware last van hen afvalt. Het verlies van je kindje blijft natuurlijk verdrietig, maar je gaat het als het ware verweven in je leven en dat geeft rust! Er gaat weer ruimte komen om je jezelf te voelen, ècht te genieten, te ontspannen en te verbinden met mensen om je heen.