Premature bevalling verwerken

Een premature bevalling is een bevalling die plaats vindt voor 37 weken zwangerschap, maar soms als veel eerder. Plotseling ben je dan niet meer zwanger. Je bevalling was ingrijpend, wellicht heb je een spoedkeizersnede gehad. Mogelijk heb je daarvoor een spannende periode van ziekenhuisopname(s) achter de rug of ben je herstellende van zwangerschapscomplicaties. Ineens is alle aandacht gericht op je kleine kindje in de couveuse. Je kunt alleen maar toekijken hoe je kindje vecht. Er zijn gebeurt zoveel en je komt in de overleef-modus terecht. Elke dag is het spannend hoe het met je kindje gaat. Je kunt leven tussen hoop en enorme angst; je kindje verliezen. Je waakt naast het glazen huisje. De neonatale intensive care unit kan overweldigend zijn, kan je verwarren, je ervaart verdriet, angst, woede.

Het krijgen van een prematuur kindje kan traumatisch zijn. Vaak heeft de omgeving dat niet door. Alle aandacht is gericht op de baby.

Alles wat je hebt meegemaakt, kan teveel zijn om een plekje te geven. En dat is helemaal niet gek. Een premature bevalling zorgt voor een opéénstapeling van ingrijpende ervaringen en emoties.

Na een vroeggeboorte kun je als ouder klachten ontwikkelen. PTSS komt opvallend veel voor bij ouders die te maken krijgen met (extreme) vroeggeboorte. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de drie moeders en één op de vijf vaders van prematuur geboren kinderen depressieve of PTSS-symptomen ervaren. Lees hieronder verder als je er meer over wilt weten.

 

 

Symptomen PTSS na premature bevalling

Wanneer de gevolgen van een premature bevalling groot zijn kan er sprake zijn van het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Dit zijn psychische en lichamelijke stressklachten die je ontwikkelt wanneer je een traumatische gebeurtenis niet goed verwerkt.                                                                             PTSS heeft verschillende kenmerken. Deze kun je onderverdelen in vier hoofdgroepen:

  • Negatieve gedachten en gevoelens Je bevalling kan bij jou zorgen voor negatieve gedachten over jezelf. Wellicht heb je het gevoel dat je gefaald hebt of je geeft jezelf de schuld van wat gebeurd is. Of je hebt er een ‘rotgevoel’ over.
  • Vermijden Je wilt het liefst plaatsen, mensen, situaties die je herinneren aan je bevalling vermijden. Je wilt bijvoorbeeld liever niet praten over je bevalling, niet terug naar het ziekenhuis. Je kunt ook merken da het lastig is om je te hechten aan je kindje. Je wilt het heel graag, toch het lukt niet. Maar het kan ook zijn dat je niet meer durft zwanger te worden. 
  • Herbelevingen Door nare dromen en nachtmerries over je bevalling en de neonatale intensive care unit (NICU) beleef je deze tijd steeds opnieuw. Of gedachten en herinneringen aan je bevalling of ziekenhuistijd dringen zich onverwachts aan je op.
  • Continu ‘aan’ staan  Je merkt dat je lichaam doorlopend gespannen is en het is lastig om te ontspannen. Je hebt een kort lontje. Misschien merk je dat je schrikachtig bent en angstig. Dit alles maakt je moe.

Deze klachten kunnen grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Het kan je eigen gezondheid beïnvloeden, de binding met je kindje, de relatie met je partner, je kunt angstig zijn voor een volgende zwangerschap of nooit meer durven bevallen. Wanneer je lichaam in opperste staat van paraatheid blijft, kom je in een vicieuze cirkel terecht, van gespannen, overspannen naar opgebrand.

Veel vrouwen voldoen niet aan alle symptomen van PTSS, maar hebben het in hun dagelijks leven wel heel zwaar door de premature bevalling. Ook dan ben je welkom!

Helaas worden traumatische bevallingservaringen nog onvoldoende onder-, her- en erkend door zorgverleners en de maatschappij. Deels komt dit doordat symptomen van PTSS, zoals concentratieproblemen en verhoogde prikkelbaarheid, aan de hormonen worden toegeschreven. Daarnaast hebben symptomen van PTSS overlap met ‘normale’ klachten na de bevalling of worden ze verward met een postpartumdepressie. Jaarlijks ontwikkelen 2000-5000 vrouwen PTSS-klachten na de bevalling. Met EMDR zijn de klachten van PTSS relatief goed behandelbaar!

Ook als je je zwangerschap of kraamtijd als naar of traumatisch hebt ervaren ben je van harte welkom!

EMDR vroeggeboorte

EMDR (Eye Movement Desensitization en Reprocessing) kan je helpen je trauma van de vroeggeboorte te verwerken. Het zorgt ervoor dat de angst vermindert en dat je op een andere manier gaat denken over de traumatische ervaring. Je kunt onderscheid maken tussen je ingrijpende ervaring van de vroeggeboorte in het verleden en het feit dat je veilig bent in het heden.

Eerst hebben we één of meer afspraken waarin ik je vraag je verhaal te vertellen. Ik ga dan na of er geen contra-indicaties zijn voor EMDR.

Tijdens de EMDR-behandeling denk je (kort!) terug aan het naarste moment van je bevalling. Vervolgens richt je je aandacht op het met je ogen volgen van mijn vingers die ik voor je gezicht heen en weer zal bewegen, zo’n 30 seconden.

Dan is er even rust en vraag ik je wat de verandering is. Daar mag je je op concentreren, terwijl je opnieuw de vingerbewegingen volgt.

Als coach, verloskundige en bevalingsverwerkingsspecialist help ik je graag verder! Ik zie bij cliënten in mijn praktijk dat door het verwerken van het trauma van de premature bevalling er een zware last van hen afvalt. Er gaat weer ruimte komen om je jezelf te voelen, ècht te genieten, te ontspannen en te verbinden met mensen om je heen.

Ook wanneer je opnieuw zwanger bent na een eerdere vroeggeboorte en je dat als heel spannend ervaart, kan ik je begeleiden.

 

#premature bevalling verwerken #emdr premature bevalling #ptss na vroeggeboorte #opnieuw zwanger na vroeggeboorte