Miskraam verwerken Schoonhoven

Een miskraam is verdrietig en kan heel heftig zijn om mee te maken. Vaak is een kindje gewenst en het is verschrikkelijk te beseffen dat dit kindje er nooit gaat komen. Een miskraam zorgt vaak voor heftige emoties bij jou of je partner. Maar liefst 1 op de 7 stellen krijgt in hun leven te maken met een miskraam, een spontane afbreking van de zwangerschap. Ook wel zwangerschapsverlies genoemd.

Iedere vrouw en man verwerkt het verlies van de miskraam anders. Er is geen ‘juiste’ manier van omgaan met een miskraam. Het is belangrijk te beseffen dat het gaat om het verlies van een kind en dat je het verdriet daarover toelaat. Verwerken doet iedereen in zijn eigen tempo. Het is een rouwproces, waarbij tijd en steun helpend zijn.

‘De grootte van het verlies wordt niet bepaald door het aantal weken dat de zwangerschap geduurd heeft, maar door de betekenis die het kindje al had’

Emotionele en lichamelijke gevolgen van een miskraam

Naast het verlies van je kind kan de manier waarop je miskraam is verlopen ook heel naar zijn geweest en zelfs een traumatische ervaring voor je zijn. Bijvoorbeeld als je veel pijn hebt gehad, je veel bloed bent verloren, je miskraam lang duurde, of de nasleep lang was. Misschien waren er complicaties. Of het was niet de eerste keer dat je een miskraam hebt meegemaakt.  Een miskraam kan ook zorgen voor heftige gevoelens, bijvoorbeeld als je je tijdens je miskraam heel alleen hebt gevoeld, machteloos, wanhopig enz. Een miskraam kan veel impact op je hebben. Eén zesde van de vrouwen die een miskraam doormaakt krijgt daar klachten door. Dat kunnen zijn angst, boosheid of flashbacks. Anderen vermijden alles wat hen herinnert aan de zwangerschap of het verlies. Wil je hier meer over lezen, klik hier voor informatie over ptss na miskraam.

Tips die je kunnen helpen bij de verwerking van een miskraam

  • Als het mogelijk is en bij je past, neem afscheid van je kindje. Dit kun je doen door je kindje te begraven, maar ook door een (klein) ritueel te bedenken voor je kindje. Bijvoorbeeld door ergens een gedenksteen neer te leggen, een lied of gebed voor je kindje, muziek te luisteren, op een speciale plek een bloem neer te leggen. Doe vooral wat bij jou past!
  • Praat met je partner over jullie gevoelens en geef elkaar de ruimte om te rouwen op jullie eigen manier. Het kan ook nuttig zijn om met vrienden, familieleden of een professional te praten na je miskraam, om je gevoelens te delen.
  • Je kunt je kindje laten registreren. Het maakt niet uit bij welke zwangerschapsduur je kindje overleden is. Met de registratie staat op papier dat je kindje bestaan heeft. Dit kan helpen om je miskraam te verwerken. De registratie van een doodgeboren kindje voor 24 weken zwangerschapsduur is niet verplicht. Je hoeft het ook niet meteen te doen. Meer informatie over het laten registreren van een levenloos geboren kindje kun je vinden op de website van je gemeente.
  • Je kunt een herinnering maken aan je kindje. Bijvoorbeeld een bewaardoosje. Daarin kun je de spulletjes bewaren, zoals een echo foto, een positieve zwangerschapstest.
  • Geef je emoties de ruimte. Je hoeft jezelf niet groter voor te doen dan je bent. Als je wilt huilen, huil dan. Als je wilt schreeuwen, schreeuw dan. Het uiten van emoties is heel persoonlijk, doe wat bij jou past.
  • Ontdek wat goed voor jou voelt. De één vind het fijn om veel te praten. De ander schrijft liever een brief aan het ongeboren kindje. Voor een ander is het helpend een sieraad te kopen, een boom te planten of een kaarsje te branden.
  • Reacties uit je omgeving op je miskraam kunnen heel verschillend zijn. Helaas zijn niet alle reacties steunend of helpend. Bedenk dat mensen het goed bedoelen. 
  • Geef jezelf toestemming om te rusten en te herstellen. Lichamelijk heeft je lijf een grote klus geklaard, die veel energie heeft gekost. Hormonaal verandert er veel in je lichaam en het heeft tijd nodig om te ontzwangeren en hormonaal weer in balans te komen. Daarnaast is er ook nog het emotionele herstel van de miskraam en de rouw. Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding en wees lief voor jezelf.

Hulp bij verwerken miskraam, jij bent welkom!

Met mijn ervaring als verloskundige en coach help ik vrouwen en mannen een (traumatische) miskraam te verwerken. Heb jij het idee dat je niet verder komt in je verwerking? Of wil graag steun in je proces? Samen bespreken we je gedachten en gevoelens. Samen gaan we op zoek naar wat jou helpt om emotioneel weer verder te komen. We doen oefeningen en wellicht ga je thuis aan de slag met een opdracht. In plaats van je miskraam ‘verwerken’ zou het ook ‘verweven in je leven’ kunnen noemen. Het verlies gaat niet weg, maar de emotionele lading wordt minder en dat levert veel rust op!  

Ook wanneer je na een miskraam opnieuw zwanger bent en zorgen of angst ervaart kan ik je begeleiden. 

 

#hulp na miskraam #psychische hulp na miskraam #praten na miskraam