EMDR therapie na bevalling

Wat gebeurt er met je na een nare of traumatische bevalling? Je kunt de gebeurtenis verwerken of je kunt vastlopen in deze verwerking.

Vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Vaak merk je dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Je realiseert je wellicht niet dat de veranderingen bij jezelf te maken hebben met je nare bevalling. Het kan zijn dat je nare bevallingservaring ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten hebt.

Eén van de methoden die ik veel gebruik in mijn praktijk in verwerkingstrajecten is EMDR (Eye Movement Desensitization en Reprocessing).

Het kan je helpen je nare ervaring te verwerken, of het nou gaat om een nare gebeurtenis in je zwangerschap, je bevalling of de kraamtijd. EMDR is ook heel effectief wanneer je een huilbaby hebt gehad. Wanneer je PTSS na de ingrijpende ervaring hebt ontwikkeld is emdr geschikt, maar ook zonder PTSS-klachten kun je EMDR toepassen. Voor meer informatie over PTSS kijk je hier.

EMDR zorgt ervoor dat de emotionele lading vermindert en dat je op een andere manier gaat denken over de traumatische ervaring. Je kunt onderscheid maken tussen je ingrijpende ervaring in het verleden en het feit dat je veilig bent in het heden. Door EMDR vergeet je niet wat gebeurd is, maar het nare gevoel bij de gebeurtenis verdwijnt.

Klachten

Je kunt verschillende klachten hebben na een nare bevalliing. Denk aan:

 • nare herinneringen aan de bevalling
 • herbelevingen (gevoel je het steeds opnieuw bij je bevalling bent)
 • vermijden van zaken die met de bevalling te maken hebben
 • nooit meer willen bevallen
 • sneller geïrriteerd/kort lontje
 • schaamte, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld
 • somberheid
 • weinig binding voelen met je kindje
 • concentratieproblemen
 • onverklaarbare lichamelijke klachten
 • slaapproblemen
 • angsten, paniek, je zorgen maken, onrust
 • stress, verhoogde alertheid/waakzaamheid

Werkwijze

Eerst hebben we één of meer afspraken waarin ik je vraag je verhaal te vertellen. Ik ga dan na of er geen contra-indicaties zijn voor EMDR.

Tijdens de EMDR-behandeling denk je (kort!) terug aan het naarste moment van je bevalling. Vervolgens richt je je aandacht op het met je ogen volgen van mijn vingers die ik voor je gezicht heen en weer zal bewegen, zo’n 30 seconden.

Dan is er even rust en vraag ik je wat de verandering is. Daar mag je je op concentreren, terwijl je opnieuw de vingerbewegingen volgt.

Wat is het effect van EMDR?

Tijdens EMDR moet het werkgeheugen veel tegelijkertijd verwerken, daardoor vervaagt het beeld aan je herinnering. De herinnering gaat niet helemaal weg, maar de emotionele lading die op de herinnering rust, neemt af. 

Door de EMDR word je niet meer overmand door emoties op het moment dat iets of iemand je aan de gebeurtenis doet herinneren. Als je herbelevingen hebt, worden deze minder en ook het willen vermijden van dingen die te maken hebben met de bevalling neemt hierdoor af.

Vaak is één EMDR-sessie voldoende, soms zijn er meer nodig. De meeste mensen zijn moe na afloop van EMDR, daarom is het goed de sessie te plannen op een dag dat je verder niet zoveel meer hoeft.

Voordelen van EMDR therapie:

 • Het helpt om de heftige emoties en herbelevingen van de nare bevalling te verminderen.
 • Kan bijdragen aan het herstellen van het zelfvertrouwen en het versterken van het gevoel van controle over je eigen ervaring.
 • Wanneer je klachten hebt gekregen als angst en paniek, depressie, slaapproblemen of moeite met hechten aan je kindje dan kan EMDR ook daarin verbetering geven.

Ervaringsverhaal over EMDR

Twee maanden na mijn bevalling raadde mijn verloskundige me aan contact op te nemen met Willemiek. Sinds mijn bevalling voelde ik me somber, kon geen rust nemen omdat ik me dan nog rotter ging voelen en als ik werd herinnerd aan mijn bevalling merkte ik dat mijn hartslag omhoog ging en mijn lichaam zich aanspande. Toen ik bij Willemiek kwam, mocht ik eerst mijn bevallingsverhaal vertellen. Dat was niet makkelijk, maar ik merkte dat het wel een beetje opluchtte. Willemiek was heel begripvol en het was fijn dat ze verloskundige is, ik hoefde niets uit te leggen aan haar. We zijn drie sessies bezig geweest met het vertellen van mijn verhaal. Door de uitleg van Willemiek konden bij mij puzzelstukjes op z’n plek vallen, waardoor ik minder ging piekeren. Toen hebben we EMDR gedaan. Dat vond ik best spannend, want wat er gaat gebeuren daar heb je geen grip op. Maar Willemiek stelde me gerust en nam me helemaal mee in het proces. Ze legde heel goed uit wat we gingen doen. Voor de behandeliing is het belangrijk dat je je emoties toe laat. Gelukkig hadden we ruim de tijd genomen om mijn verhaal te vertellen en waren eigenlijk alle emoties daarin al naar voren gekomen. Daardoor was het voor mij niet nieuw wat ik tijdens de EMDR ervaarde. Eerst moest ik denken aan het naaste moment van mijn bevalling, waar Wilemiek me ook bij hielp. Ik voelde gelijk de paniek en de tranen. Door tegelijk naar de vingers van Willemiek te kijken die ze voor mij heen en weer bewoog, merkte ik al vrij snel dat ik rustiger werd. Dan stopte ze met haar vingers en vroeg ze wat er in mij opkwam. En dan bewoog ze weer met haar vingers. Het bijzondere was dat er soms ook positieve dingen ophoog kwamen. Zo realiseerde ik me dat ik heel erg mijn best heb gedaan tijdens de bevalling, terwijl ik daarvoor vooral een gevoel van falen had. Ik ging merken dat de herinnering steeds minder naar werd en dat ik als het ware een toeschouwer van de herinnering werd.

Ik vond het intensief en was me niet meer bewust van de tijd. Uiteindelijk zijn we anderhalf uur bezig geweest. Toen we klaar waren had ik hoofdpijn en voelde ik me moe. Nadat ik thuis was gekomen heb ik een poos geslapen. De volgende dag voelde ik me weer veel beter. Ik ben blij dat ik EMDR heb gedaan. Het heeft mij enorm opgelucht. Als ik nu terug denk aan mijn bevalling weet ik nog steeds dat het niet leuk was, maar het nare en beklemmende gevoel is weg. Hierdoor kan ik weer veel meer genieten van mijn zoontje. Ik merk dat ik weer meer energie heb en zin in de dag. Eigenlijk ben ik me na de EMDR weer mezelf gaan voelen. Ik voelde me bij Willemiek in goede handen en kan EMDR zeker aanraden!

Wil je weten of EMDR voor jou geschikt is? Neem vrijblijvend contact met mij op. Dan bekijken we samen wat jou kan helpen!