EMDR Schoonhoven
Wat gebeurt er met je na een nare of traumatische bevalling? Je kunt de gebeurtenis verwerken of je kunt vastlopen in deze verwerking.
Vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Vaak merk je dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Je realiseert je wellicht niet dat de veranderingen bij jezelf te maken hebben met je nare bevallingservaring. Het kan zijn dat je nare bevallingservaring ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten.
Eén van de methoden die ik veel gebruik in mijn praktijk in verwerkingstrajecten is EMDR (Eye Movement Desensitization en Reprocessing).
Het kan je helpen je nare ervaring te verwerken, of het nou gaat om een nare gebeurtenis in je zwangerschap, je bevalling of de kraamtijd. EMDR is ook heel effectief wanneer je een huilbaby hebt gehad. Wanneer je PTSS na de ingrijpende ervaring hebt ontwikkeld is emdr geschikt, maar ook zonder PTSS-klachten kun je EMDR toepassen. Voor meer informatie over PTSS kijk je hier.
EMDR zorgt ervoor dat de emotionele lading vermindert en dat je op een andere manier gaat denken over de traumatische ervaring. Je kunt onderscheid maken tussen je ingrijpende ervaring in het verleden en het feit dat je veilig bent in het heden. Door EMDR vergeet je niet wat gebeurd is, maar het nare gevoel bij de gebeurtenis verdwijnt.
Klachten
Je kunt verschillende klachten hebben na een nare bevalliingservaring. Denk aan:
- nare herinneringen aan de bevalling
- herbelevingen (gevoel je het steeds opnieuw bij je bevalling bent)
- vermijden van zaken die met de bevalling te maken hebben
- nooit meer willen bevallen
- sneller geïrriteerd/kort lontje
- schaamte, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld
- somberheid
- weinig binding voelen met je kindje
- concentratieproblemen
- onverklaarbare lichamelijke klachten
- slaapproblemen
- angsten, paniek, je zorgen maken, onrust
- stress, verhoogde alertheid/waakzaamheid
Werkwijze
Eerst hebben we één of meer afspraken waarin ik je vraag je verhaal te vertellen. Ik ga dan na of er geen contra-indicaties zijn voor EMDR.
Tijdens de EMDR-behandeling denk je (kort!) terug aan het naarste moment van je bevalling. Vervolgens richt je je aandacht op het met je ogen volgen van mijn vingers die ik voor je gezicht heen en weer zal bewegen, zo’n 30 seconden.
Dan is er even rust en vraag ik je wat de verandering is. Daar mag je je op concentreren, terwijl je opnieuw de vingerbewegingen volgt.
Wat is het effect van EMDR?
Tijdens EMDR moet het werkgeheugen veel tegelijkertijd verwerken, daardoor vervaagt het beeld aan je herinnering. De herinnering gaat niet helemaal weg, maar de emotionele lading die op de herinnering rust, neemt af.
Door de EMDR word je niet meer overmand door emoties op het moment dat iets of iemand je aan de gebeurtenis doet herinneren. Als je herbelevingen hebt, worden deze minder en ook het willen vermijden van dingen die te maken hebben met de bevalling neemt hierdoor af.
Vaak is één EMDR-sessie voldoende, soms zijn er meer nodig. De meeste mensen zijn moe na afloop van EMDR, daarom is het goed de sessie te plannen op een dag dat je verder niet zoveel meer hoeft.
Voordelen van EMDR therapie Schoonhoven:
- Het helpt om de heftige emoties en herbelevingen van de nare bevalling te verminderen.
- Kan bijdragen aan het herstellen van het zelfvertrouwen en het versterken van het gevoel van controle over je eigen ervaring.
- Wanneer je klachten hebt gekregen als angst en paniek, depressie, slaapproblemen of moeite met hechten aan je kindje dan kan EMDR ook daarin verbetering geven.
Ervaringsverhaal over EMDR
Twee maanden na mijn bevalling raadde mijn verloskundige me aan contact op te nemen met Willemiek. Sinds mijn bevalling voelde ik me somber, kon geen rust nemen omdat ik me dan nog rotter ging voelen en als ik werd herinnerd aan mijn bevalling merkte ik dat mijn hartslag omhoog ging en mijn lichaam zich aanspande. Toen ik bij Willemiek kwam, mocht ik eerst mijn bevallingsverhaal vertellen. Dat was niet makkelijk, maar ik merkte dat het wel een beetje opluchtte. Willemiek was heel begripvol en het was fijn dat ze verloskundige is, ik hoefde niets uit te leggen aan haar. We zijn drie sessies bezig geweest met het vertellen van mijn verhaal. Door de uitleg van Willemiek konden bij mij puzzelstukjes op z’n plek vallen, waardoor ik minder ging piekeren. Toen hebben we EMDR gedaan. Dat vond ik best spannend, want wat er gaat gebeuren daar heb je geen grip op. Maar Willemiek stelde me gerust en nam me helemaal mee in het proces. Ze legde heel goed uit wat we gingen doen. Voor de behandeliing is het belangrijk dat je je emoties toe laat. Gelukkig hadden we ruim de tijd genomen om mijn verhaal te vertellen en waren eigenlijk alle emoties daarin al naar voren gekomen. Daardoor was het voor mij niet nieuw wat ik tijdens de EMDR ervaarde. Eerst moest ik denken aan het naaste moment van mijn bevalling, waar Wilemiek me ook bij hielp. Ik voelde gelijk de paniek en de tranen. Door tegelijk naar de vingers van Willemiek te kijken die ze voor mij heen en weer bewoog, merkte ik al vrij snel dat ik rustiger werd. Dan stopte ze met haar vingers en vroeg ze wat er in mij opkwam. En dan bewoog ze weer met haar vingers. Het bijzondere was dat er soms ook positieve dingen ophoog kwamen. Zo realiseerde ik me dat ik heel erg mijn best heb gedaan tijdens de bevalling, terwijl ik daarvoor vooral een gevoel van falen had. Ik ging merken dat de herinnering steeds minder naar werd en dat ik als het ware een toeschouwer van de herinnering werd.
Ik vond het intensief en was me niet meer bewust van de tijd. Uiteindelijk zijn we anderhalf uur bezig geweest. Toen we klaar waren had ik hoofdpijn en voelde ik me moe. Nadat ik thuis was gekomen heb ik een poos geslapen. De volgende dag voelde ik me weer veel beter. Ik ben blij dat ik EMDR heb gedaan. Het heeft mij enorm opgelucht. Als ik nu terug denk aan mijn bevalling weet ik nog steeds dat het niet leuk was, maar het nare en beklemmende gevoel is weg. Hierdoor kan ik weer veel meer genieten van mijn zoontje. Ik merk dat ik weer meer energie heb en zin in de dag. Eigenlijk ben ik me na de EMDR weer mezelf gaan voelen. Ik voelde me bij Willemiek in goede handen en kan EMDR zeker aanraden!
Ervaringsverhaal EMDR na miskraam
Mijn eerste zwangerschap eindigde helaas in een miskraam. Ik was toen 10 weken zwanger. Op een echo bij de verloskundige zagen we dat het hartje niet meer klopte. Ik hoopte dat de miskraam uit zichzelf op gang zou gaan komen, maar dat gebeurde niet. Daarom werd ik na ruim een week afwachten doorverwezen naar de gynaecoloog. Ik kreeg medicatie mee die ik thuis moest innemen om het proces op gang te brengen. Dat gebeurde ook, maar ik ging daarbij veel bloed verliezen. Zoveel dat ik met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht moest worden. Toen de ambulance medewerkers bij mij in de badkamer waren viel ik flauw en hoe ik in de ambulance ben gekomen weet ik niet meer. Wat ik me wel herinnner zijn de angstige gezichten van mijn man en moeder toen ik weer bij kwam. Nadat ik in het ziekenhuis ben geholpen kwam ik weer thuis. In de badkamer wilde ik liever niet meer zijn, daar was zoveel gebeurd. Maar ik probeerde weer verder te gaan en te doen alsof er niets gebeurd was. Dat viel niet mee, want de hele straat had gezien hoe ik weggebracht werd door de ambulance, dus ik kreeg regelmatig vragen en opmerkingen over wat er gebeurd was.
Gelukkig werd ik vrij snel daarna zwanger van onze zoon. Deze zwangerschap verliep goed. Ik beviel in het ziekenhuis en kwam de dag erna thuis. Daar lag ik weer in bed om uit te rusten, net als na mijn miskraam. In de periode die volgde, ging het niet goed met me. Ik deed erg mijn best alles zo goed mogelijk te doen, ik ging naar alle verjaardagen, maar had regelmatig een paniekaanval. Zo ging het niet langer. Ik was mezelf kwijt. Toen kwam ik bij Willemiek terecht. Eerst heb ik mijn hele verhaal opgeschreven en hebben we daar samen naar gekeken. Toen zijn we EMDR gaan doen. Daar zag ik heel erg tegenop, om weer terug te gaan naar het moment waar ik juist niet wilde zijn. Willemiek was heel rustig en stelde me op mijn gemak. Met haar samen kon ik het wel. Ik moest terugdenken aan de miskraam en dan tegelijk naar haar vingers kijken. In het begin moest ik daaraan wennen. Het was heel fijn om te merken dat de spanning die ik voelde minder werd. Aan het eind van de emdr voelde ik geen spanning meer. Dat was heel gek, ik kon het me haast niet voorstellen. Door de emdr is er een last van mijn schouders gevallen, ik voelde me bevrijd van de nare herinnering die nog steeds in mij zat. Had ik dit maar gelijk na mijn miskraam gedaan.