EMDR na bevallingstrauma

 

Eén van de methoden die ik veel gebruik bij verwerkingstrajecten in mijn praktijk is EMDR (Eye Movement Desensitization en Reprocessing).

Het kan je helpen je nare ervaring te verwerken, of het nou gaat om een nare gebeurtenis in je zwangerschap, je bevalling of de kraamtijd. EMDR is ook heel effectief wanneer je een huilbaby hebt gehad. Wanneer je PTSS na de ingrijpende ervaring hebt ontwikkeld is emdr geschikt, maar ook zonder PTSS-klachten kun je EMDR toepassen. Voor meer informatie over PTSS kijk hier.

EMDR zorgt ervoor dat de emotionele lading vermindert en dat je op een andere manier gaat denken over de traumatische ervaring. Je kunt onderscheid maken tussen je ingrijpende ervaring in het verleden en het feit dat je veilig bent in het heden. Door EMDR vergeet je niet wat gebeurd is, maar het nare gevoel bij de gebeurtenis verdwijnt. Bij mijn cliënten zie ik, dat er een grote last van hun schouders valt als ze hun nare bevallingservaring achter zich kunnen laten. Er komt weer ruimte om echt te genieten, te ontspannen en zich (meer) te kunnen verbinden met mensen om hen heen.

Werkwijze

Eerst hebben we één of meer afspraken waarin ik je vraag je verhaal te vertellen. Ik ga dan na of er geen contra-indicaties zijn voor EMDR.

Tijdens de EMDR-behandeling denk je (kort!) terug aan het naarste moment van je bevalling. Vervolgens richt je je aandacht op het met je ogen volgen van mijn vingers die ik voor je gezicht heen en weer zal bewegen, zo’n 30 seconden.

Dan is er even rust en vraag ik je wat de verandering is. Daar mag je je op concentreren, terwijl je opnieuw de vingerbewegingen volgt. Je gaat merken dat emotionele lading afneemt. Vaak is één sessie EMDR bevallingstrauma voldoende, soms zijn er meer nodig. De meeste mensen zijn moe na afloop van EMDR, daarom is het goed de sessie te plannen op een dag dat je verder niet zoveel meer hoeft.

Voordelen van EMDR bij bevallingstrauma:

  • Het haalt de emotionele lading van je nare bevallingservaring af. Je kunt na emdr rustig aan je bevalling terugdenken, zonder dat het je nog emotioneert. 
  • Kan bijdragen aan het herstellen van het zelfvertrouwen en het versterken van het gevoel van controle over je bevalling.
  • Je staat niet meer de hele dag door aan, waardoor je korte lontje verdwijnt.
  • Wanneer je last hebt van herbelevingen of nachtmerries, zullen deze verdwijnen.
  • Wanneer je klachten hebt gekregen als angst en paniek, depressie, of moeite met hechten aan je kindje dan kan EMDR ook daarin verbetering geven.
  • Lichamelijke klachten die ontstaan zijn na de bevalling, zoals spanning in schouders of bekkenbodem en pijn aan een litteken verminderen.
  • Je durft weer te dromen over een nieuwe zwangerschap.

Wil je weten of EMDR voor jou geschikt is? Neem vrijblijvend contact met mij op. Dan bekijken we samen wat jou kan helpen!